3.1.Componenţii ecologici – materiale – energetice alcătuirea ecosistemelor şi biocenozei
Sistemele
ecologice sunt egale ca şi biocenozele, compuse din componente ecologice, care
sunt a lor bază materiale energetice componente. La componentele ecologice se
referă: energia, compoziţia gazoasă a atmosferei, apa, sol ca substrat de sol,
ecosistem şi biocenoză, atmosfera şi organisme. În enumerarea componentelor
ecologice se include şi informaţia.
3.2.Energia
Energia este cantitatea totală
caracteristică de deplasare a materiei. Legile fundamentale de modificarea energiei o cercetează
termodinamica, dar transformarea energiei în sistemele ecologice –
bioenergetica. Bioenergetica , ca disciplină ştiinţifică cercetează procesele
energetice în ecosisteme şi de asemenea izvorul primei energii pentru
ecosisteme şi biocenoze este luminozitatea, energia venită de la soare şi
căderii pe suprafaţa orizontală a pământului cu intensitatea medie 8,165 Dj/cm2
pe minut.
3.3.Atmosfera
Atmosfera pământului este un înveliş
gazos, care înconjoară pământul. Atmosfera trebuie considerată acea parte a
pământului în care învelişul gazos se poate împreuna cu pământul ca un întreg.
Masa atmosferei este compusă din (5,15 – 5,9)1015 tone. Atmosfera
asigură posibilitatea vieţii pe pământ şi acordă o mare atenţie la diferite
părţi ale vieţii omeneşti.
Atmosfera ca component biocenozic se consideră, însuşi, un
strat de aer din pământ şi deasupra lui în limitele cărora se urmăreşte o
influenţă reciprocă componenţilor biocenozei.
Se consideră că atmosfera contemporană
are a doua provenienţă şi s-a format din gaze, degajate dintr-un înveliş vârtos
al pământului după formarea planetei. În timpul istoriei geologice a
pământului, atmosfera a trecut printr-o evoluţie sub influenţa unor factori:
volatilizarea gazelor atmosferice în spaţiul cosmic; degajarea gazelor din
pământ în rezultatul vulcanilor activi; descompunerea moleculelor sub influenţa
radiaţiei solare ultraviolete; reacţiile chimice între componenţii atmosferici
şi rocile scoarţei pământului; ocuparea interplanetară a mediului.
Dezvoltarea atmosferei a fost strâns
legată cu procesele geologice şi geochimice, şi asemenea cu activitatea
organismelor vii. Atmosfera apără suprafaţa pământului de la distrugerea
acţiunii meteoriţilor care cad, majoritatea care ard la intrarea în straturile
atmosferei.
Activitatea organismelor vii care
arată o influenţă puternică la dezvoltarea atmosferei , la rândul său depinde
de condiţiile atmosferice. Atmosfera reţine mare parte a radiaţiilor solare
ultraviolete, care acţionează la distrugerea multor organisme. Oxigenul
atmosferic se întrebuinţează la procesul respirator a animalelor şi plantelor,
iar bioxidul de carbon atmosferic – în procesul alimentării plantelor. Factorii
climatic, în special regimul termic umed, acţionează la sănătatea şi
activitatea oamenilor. În acelaşi timp activitatea omului indică creşterea
tuturor influenţelor asupra compoziţiei atmosferice şi regimului climatic.
Plina renovare a oxigenukui planetei cu substanţe vii se petrece la 5200 – 5800
ani. Toată masa lui capătă organisme vii în 2000 de ani, tot bioxidul de carbon
– în 300 – 395ani.
După alcătuirea atmosferei ea are o
structură stratificată, care în primul rând determină o trăsătură a
temperaturii aranjată vertical. În desenul 5 se arată temperatura aranjată
vertical în atmosferă şi legată cu această terminologie verticală a părţilor
atmosferice.
La înălţimea de 1000 de km şi mai
mult se află exosfera, de unde gazele atmosferice se împrăştie în tot spaţiul
lumii. Aici se petrece o trecere lentă de la atmosferă la spaţiul
interplanetar.
Toate structurile parametrice ale
atmosferei : temperatura, presiunea şi densitatea posedă o semnificaţie între
spaţiul şi timpul schimbător: latitudine, anual, de sezon, zilnică. De aceea pe
desenul 5 se reflectă numai starea medie a atmosferei.
Stratul structurii atmosferice are şi
multe alte diferite manifestări. Diferit după compoziţia chimică a atmosferei.
Aşa, dacă la înălţimi de până la 90km, unde există un amestec intensiv al atmosferei, referitor compoziţiei permanente
a componenţilor atmosferici rămâne practic neschimbată, mai sus de 90 km sub
influenţa radiaţiei ultraviolete a soarelui se petrece desociaţia moleculelor
gazelor atmosferice şi o puternică schimbare a structurii caracteristice ale
acestei părţi atmosferice – stratul ozon şi propria fosforescenţă a atmosferei.
Structura complicată a straturilor este caracteristică pentru aerosol
atmosferic, compararea mediului gazos atmosferic a părţilor lichide sau solide
cu provenienţă pământească sau cosmică. Aerosolul cu părţile lichide – ceaţă,
cu părţi solide – fum. Diametrul echivalent
a părţilor solide a aerosolului 10-9(10-3 mm,
picături – 10-6(10-2 mm straturile se consideră şi
aşezarea verticală a electronilor şi ionilor în atmosferă, ce se exprimă prin
supravieţuirea diferitelor straturi a ionosferei.
Compoziţia componenţilor atmosferici a pământului este
unică. Aşadar atmosfera Jupiterului şi Saturnului este formată din hidrogen şi
heliu, Marte şi Venera din bioxid de carbon, atunci atmosfera pământului e
compusă din azot şi oxigen. Atmosfera pământului mai conţine şi argon, bioxid
de carbon, neon şi alţi compuşi permanenţi şi alternanţi. Referitor la
concentraţiile mari a gazelor permanente, asemenea informaţiei despre concentraţiile medii a şirului alternativ
a componenţilor (bioxid de carbon, metan, şi altele), care se referă numai la
straturile inferioare a atmosferei.
Tab. 3.1.
Cea mai principală schimbare a părţii
atmosferice – vaporii. Corelaţiile de timp şi spaţiu schimbă concentraţia lui
care variază în limite mari – la suprafaţa pământului de la 3% în tropici până
la 2(10-5% în Antarctica, principala cantitate a vaporilor este
concentrată în troposferă, pe când concentraţia lui repede creşte cu înălţimea
. Conţinutul mediu al vaporilor în stâlpul vertical atmosferic în limitele
altitudinii compune pe lângă 16-17 mm „precipitaţii de apă”, adică aşa grosime
o să aibă stratul condensat de vapori de apă.
În mod esenţial influenţa asupra
proceselor atmosferice, anume pe regimul călduros al stratosferei, indică
ozonul. Ozonul, în general este concentrat în stratosferă, unde absoarbe
radiaţia ultravioletă a soarelui. Media lunară de întreţinere a ozonului se
schimbă în funcţie de latitudinea şi timpul anului şi constituie grosimea
stratului ozonic în limitele 2,3 – 5,2 mm cu influenţă terestră de presiune şi
temperatură. În natură se urmăreşte mărimea şi întreţinerea ozonului de la
ecuator spre poli şi mersul anual minim – toamna , maxim – primăvara. În timpul
actual influenţa anului duce la distrugerea stratului de ozon al atmosferei.
De exemplu: distrugătorii stratului ozonic pot fi:
freoni, hlodoni, reprezentând grupa substanţelor halogene:(11(CFCL3)2,
(12(CF2CL2)2, (22(CHCLF2)
şi altele, care fierb la temperatura camerei, înalt zburătoare, chimic energice
la suprafaţa pământului, care se folosesc în industria de frigidere şi ca
pulverizant. Ridicându-se în stratosferă, freonii se supun descompunerii
fotochimice, cu eliminări de ioni şi clor, ce funcţionează ca catalizator a
reacţiilor chimice, ce distrug moleculele ozonului, ce apără planeta noastră de
radiaţia ultravioletă. În prezent se urmăreşte permanent după ecranul de ozon.
În legătură cu pericolul real de distrugere a stratului ozonic multe ţări au
redus productivitatea şi folosirea freonilor. Acestora le contribuie
prelucrarea hidrocarburilor hlodonice, care au influenţă negativă a freonilor
asupra stratului ozonic atmosferic, a redus mult fabricarea şi utilizarea lor.
Dar emiterea totală a freonilor în lume creşte, ce aduce şi la mărirea
concentraţiilor în atmosferă.
Timpul mediu al freonilor în atmosferă – ca regulă 70
– 100 ani, iar la limita superioară probabil ajunge la sute de ani.
Urmăririle arată, că stratul ozonic este neuniform
răspândit în atmosferă, ce contribuie neuniform în repartizarea freonilor. În
atmosfera nordică a emisferei sunt mai mulţi freoni cu 8-9% decât în atmosfera
de sud. Se întâlnesc şi spaţii importante în ozonosferă (stratul atmosferei în
limitele stratosferei la înălţimea de 7-8 cm, la poli de 17-18 km la ecuator
până la 50 km, deasupra planetei şi concentraţiile moleculelor ozonului de 100
ori mai înaltă decât la suprafaţa pământaului), cu observaţii scăzute (până la
50%) conţine O3. aceste spaţii au primit denumirea de „găuri
ozonice”.
În anul 1987 se înregistra din an în an mărirea
găurilor ozonice deasupra Antarctidei şi mai puţin importantă analogia formată
în Arctica. Ritmul măririi găurilor ozonice conţine 4% pe an.
Cauzele apariţiei găurilor ozonice prima dată s-a
înregistrat la începutul anilor 80 a veacului XX, se constituie ca naturale,
aşa şi influenţa antropologică printre altele aruncare freonilor, componenţii
produşilor combustibilului ars, scoaterea pădurii şi ca urmare micşorarea
procentului de oxigen şi alţi factori, distrugerea activă a stratului ozonic
care reprezintă producţia activităţii omeneşti, a fi necesar în mod radical „Om
- natură” în aspect ecologic.
De exemplu, întrebuinţarea CO2 în atmosferă
se determină cu diferiţi factori şi în acelaşi timp antropogenic, unul din care
va completa volumul CO2 în atmosferă, alţii o micşorează. Până la
acţiunea procesului antropologic, care se petrece în ciclul carbonic, a fost
balansat şi întreţinut cu carbon în componenţa ecologică de bază. Întreţinerea
CO2 în atmosferă e strâns legat şi cu oceanele, la întrebarea
aceasta ne vom întoarce după privirea altor componenţi ecologici, ecosistemelor
şi biocenozelor.
3.4. Apa
Apa este substanţa cea mai importantă, fără care este
imposibil de trăit pe planeta noastră.
Apa ca oxid de hidrogen H2O este cea mai
simplă şi stabilă în condiţiile normale, de legături chimice dintre hidrogen şi
oxigen. Raportul este de 11,11% hidrogen şi 88,89% oxigen, masa moleculară
18,0160. Apa – lichid fără culoare, miros şi gust.
Formula elementară H2O o are aburii de apă.
Molecula apei lichide e compusă din legătura a două molecule simple (H2O)3.
Cantitatea totală de apă pe planetă se consideră 1,5 /
2,5 * 1024 g (de la 1,5 până la 2,5 ml p.d. km3).
După părerea lui V. S. Vernodscovo, apa stă ca bază în
istoria planetei noastre, dar apei îi aparţine rolul principal în istoria
geologică a pământului.
Apa se consideră un factor de formare a mediului fizic
şi chimic, climei şi timpului pe planeta noastră, apariţia vieţii pe pământ.
Apa este componentul principal practic a tuturor
proceselor tehnologice cum ar fi agricultura şi producţiile industriale.
Ea se foloseşte şi ca materie primă şi
ca sursă de căldură, şi ca o sistemă de transport, şi ca o etapă intermediară,
şi ca un dizolvant şi aproape întotdeauna ca o cale de înlăturare a deşeurilor.
Cu toată concretizarea putem spune, că planeta noastră este planeta de apă, şi
nu a pământului, deoarece mai mult de ¾ a ei o ocupă apa suprafeţelor oceanice,
gheaţa de pe uscat şi mare, lacuri şi mlaştini de pe continent, iar deasupra
planetei zbor nouri în formă de vapori de apă.
Prin adâncirea în scoarţa terestră a pământului
întotdeauna se găseşte apă.. ea este pretudindeni şi pătrunde toate
învelişurile pământului, pătrunde în toate locurile acelui spaţiu, unde
trăieşte omul şi toate vieţuitoarele. Apa o conţine plantele şi animalele, omul
tot constituie apă 70%. Toate obiectele apoase la suprafaţa planetei sunt
legate între ele şi formează un înveliş, numit hidrosferă.
Apa în condiţiile naturale tot timpul conţine săruri
dizolvate, gaze şi substanţe organice. Cantitatea compoziţiei ei se schimbă în
dependenţă de provenenţa apei şi condiţiile înconjurătoare. Prin concentraţia
sărurilor 1g/kg apa se consideră potabilă până la 25 g/kg – puţin sărată şi mai
mult de 25 g/kg k- sărată.
Mai puţin mineralizate sunt apele precipitaţiilor
atmosferice, în care în medie concentraţia sărurilor constituie aproximativ 10
– 2mg/kg, lacurile şi râurile (5-1000 mg/kg).
Sărurile oceanului este aproximativ 33 g/kg. Mările au
o mineralizare mai mică. De exemplu, Marea Neagră – 17-22 k/kg, M. Caspică
11-13 g/kg, M. Baltică – 8-16 g/kg. Mineralizarea apelor subterane în
apropierea substanţei în condiţii de umeditate mare ajunge până la 1g/kg, dar
în condiţii uscate, - până la 100g/kg. Concentraţia maximă a sărurilor se
urmăresc în lacurile sărate (până la 300 g/kg) şi la adâncimi subterestre mari
(până la 600 g/kg).
În apele potabile de obicei sunt ioni HCO-3,
Ca2+ şi Mg2+. Pe măsura creşterii mineralizaţiei totale
creşte şi concentraţia ionilor SO42-, Cl-, Na+
şi K+. În mineralizaţiile înalte ale apei predomină ioni Cl-
şi Na+, mai rar Mg2+ şi foarte rar Ca2+.
Printre altele elementele se conţin în cantităţi foarte mici, dar aproape toate
elementele reale a sistemului periodic s-au găsit în apele naturale.
Din gazele dizolvante în apele
naturale există azot, oxigen, oxid de carbon, sulfat de hidrogen şi
hidrocarburi. Concentraţia substanţelor organice nu e mare. Ea conţine în râuri
aproximativ 20 mg/l, în apele subterane mai puţin şi oceanice aproximativ 4
mg/l. Excepţia o face apele mlăştinoase şi apele de unde se dobândeşte petrol,
şi apele murdare de uzini, unde cantităţilor lor sunt mult mai mari. Cantitatea
compoziţiei substanţelor organice e foarte diferită şi include diferite produse
necesare pentru organism care conţin apă şi chiar legături, formându-se prin
descompunerea rămăşiţelor lor.
Primele surse de săruri a apelor
naturale sunt substanţele, care se formează prin creşterea chimică a izbucnirilor
de roci (Ca2+, Mg2+, Na+, K+ şi
altele), şi a substanţelor care se eliminau pe tot parcursul istoriei
Pământului din subsolul ei (CO2, SO2, HCl, NH3
şi altele). De la varietatea compoziţiei acestor substanţe şi condiţii în care
se petreceau colaborarea lor cu apa, depinde de compoziţia apei. O mare
importanţă pentru compoziţia apei are şi influenţa organismelor vii pe ea, şi
chiar treburile gospodăreşti ale omului.
Apa poate să se afle într-o situaţie
egală în trei variante: apă lichidă, gheaţă şi vapori de apă. Această situaţie
apa o are la temperatura +0,01(C şi presiunea 6,03*10-3
atmosfere, şi se numeşte punctul triplu
pentru apă.
Multe proprietăţi fizice ale apei
descoperă esenţial anomalia. Aşa, densitatea apei în intervalul 100-4(C creşte normal,
ca şi la marea majoritate altor lichide. Dar ajunge semnificaţia maximală
2,0000 g/cm3 la +3,98(C la răcirea de mai departe se micşorează, dar
la îngheţare scade săritor.
Vâscozitatea apei cu creşterea
presiunii se micşorează, dar nu se măreşte ca cum ar fi de aşteptat după
analogia cu alte lichide. Condensarea apei nu e mare, chiar cu creşterea
temperaturii se micşorează.
Anomaliile proprietăţilor fizice ale
apei sunt legate cu compoziţia moleculelor ei şi îndeosebi colaborarea dintre moleculele în
apă lichidă şi gheaţă. Trei nucleuri în
molecula de apă formează un triunghi isoscel cu hidrogen la bază şi oxigen la
înălţime. Răspândirea densităţii electrice într-o moleculă de apă ca atare, ce
se face patru poluri încărcate: două pozitive, legate cu atomul de hidrogen, şi
două negative, legate cu atomul de oxigen.
Acele patru poluri încărcate se
aşează la înălţimea tetraedrului.
La încălzirea apei se măreşte
temperatura mişcării a moleculelor, distanţa dintre ele se măreşte şi se
petrece creşterea apei. Începând cu temperatura egală cu 3,978(C, creşterea
apei predomină deasupra creşterii densităţii, şi din aceasta rezultă creşterea
temperaturii, mai departe densitatea apei scade. Legăturile moleculare a
hidrogenului de apă aproximativ de 100 de ori sunt mai tari decât legătura
determinată între moleculele colaborate, caracteristice pentru topirea,
încălzirea şi evaporarea apei e necesar cu mult mai multă energie, decât în
cazul altor lichide, ce se lămureşte prezenţa anomaliei în proprietăţile fizice
ale apei: înaltă importanţa căldurii, topirii şi evaporării o are capacitatea termică
importantă.
În condiţii obişnuite apa are o
legătură destul de stabilă. Descompunerea moleculară a apei începe să se
observe mai sus 1500(C. Descompunerea apei se petrece la fel sub acţiunea
radiaţiei ultraviolete sau radioactive. În radioliza apei intră H2
şi O2 se formează şi peroxid de hidrogen şi un rând de radicali
liberi.
Caracterele proprietăţilor chimice a
apei apare posibilităţile ei de ai intra în reacţie de cuplare, şi o
descompunere hidrolitică substanţelor colaborante. Cele mai active soluţii
alcaline şi metalele de pământ alcalin reacţionează cu apa la temperatura
camerei cu eliminarea hidrogenului şi formarea hidroxidului:
2Na + 2H2O = 2NaOH + H2
Ca + 2H2O = Ca(OH)2
+ H2
Multe metale şi aliaje colaborează cu
apa la temperatura camerei, foarte încet metalele nobile: aurul, platina,
argint, paladiu, ruteniu, şi mercurul cu apa nu colaborează.
Oxigenul atomic transformă apa în
peroxid de hidrogen
H2O + O = H2O2
Cu azotul şi hidrogenul apa nu
colaborează, dar cu carbonul la temperatură înaltă elimină gaz apos.
C + H2O = CO + H2O
Această reacţie poate fi folosită
pentru industria dobândirii hidrogenului, ca şi cum conversiunea metanului la
temperaturi de 1200 - 1400(C.
CH4 + H2O = CO
+ 3H2
Apa contribuie cu mulţi principali şi
cu aciditatea oxidantă , formând în mod corespunzător bază şi acid.
În legătură cu existenţa a două
izotopii stabile la hidrogen (O16, O17, O18),
se ştie nouă izotopi diferite a apei. Aceste izotopi diferite a apei se află în
apa naturală în general în următoarele corelaţii: 99,73
H216O; 0,04H1217O,
0,20H1218O; 0,03HD16O; şi 10-5 – 10-15%.
(sumându-le) HD17O, HD18O, D216O, D217O,
D218O.
Un interes deosebit îl reprezintă apa
grea B2O. În volumul total al apelor naturale, apa grea constituie
1/5000 părţi. Deuteriul (D sau 2H) a fost descris special în anul
1932 de un savant american S. Iuri şi colab. Deuteriul se foloseşte în sistemul
exploziv pentru bomba de hidrogen, în viitor el poate deveni un combustibil
termogenetic în electricitate. Apa grea se foloseşte pentru încetinirea
neutronilor reactoarelor atomice.
Compoziţia chimică a sângelui omului
după mulţi factori chimici este foarte apropiată de compoziţia chimică a apei
marine, unde prima dată s-a format viaţa. Probabil prin aceasta şi se dovedeşte
acea influenţă pozitivă a apei marine pe organismul omului, care ajunge la
colaborarea lor prin curenţii schimbători de substanţe între organismul omului
şi natura înconjurătoare prin piele, glande sudoripare, prin pori care prin
anumite condiţii (şi destul de rar întâlnite) lucrează nu numai pentru
eliminare, dar şi pentru absorbire.
În contradicţia acesteia, impuritatea
mediului înconjurător, în special, zonelor apropiate ţărmului ce în realitatea
noastră se întâlnesc mai des şi mai des, aduc la dăunarea sănătăţii oamenilor
ce-i iau rezultate pozitive dintre comportarea omului cu natura.
În apa folosită de om sunt dizolvate
substanţe organice şi neorganice pentru activitatea vitală a organismului. Apa
contribuie desociaţiei electrolitice ce conţine în ea săruri, acid şi hidroxid
alcalin, îndeplineşte rolul catalizatorului diferitor procese de schimburi de
substanţe din organism. Pentru avertizarea pericolului direct sau indirect
influenţei negative a apei asupra
sănătăţii şi condiţiilor vieţii populaţiei, marea influenţă o are din punct de
vedere ştiinţific normativele igienice extrem admisibile a compoziţiei
substanţelor chimice. Aceste normative sunt baza standardelor calităţii de apă
potabilă (TOCT – 2874) şi numaidecât la proiectarea şi exploatarea conductelor
de apă potabilă (comunale).
Apa nu trebuie să conţină bacterii
patogene şi virusuri. Drumul difuzării apei este caracteristic pentru agenţi
patogeni ai holerei, febra tifoidă, febră paratifoidă şi leptosperoza, agenţi
patogeni ai dezinteriei, anemiei. Cu apa în organismul omului pot pătrunde
amibe, ouăle ascaridelor şi altelor.
Securitatea epidemică a apei se
asigură cu curăţirea apelor curgătoare şi sterilizarea lor, cu măsurile
sanitare a canalelor de apă, curăţirea apei.
Compoziţia naturală a apei tot timpul
a fost în atenţie ca posibilitatea îmbolnăvirilor în masa naturii
neinfecţioase.
Întreţinearea în apă a clorului,
sulfaţilor şi produselor descompuse a substanţelor organice (amoniac, nitraţi
şi nitriţi) la fel şi săruri de acid azotic, şi larg întrebuinţate în industrii
şi în gospodăriile agricole pot chema adunarea lor în produsele alimentare şi
grave otrăviri.
În puterea diferitelor condiţii
naturale sunt localităţi cu neajuns sau surplus în apă, acelor sau altor
microelemente. În aceste localităţi se urmăreşte caracteristic schimbarea
florei şi faunei. În legătură cu neajunsurile sau surplusurile întăririi în
organism a microelementelor cu apa şi cu mâncarea, între oameni se întâlnesc
diferite boli. Astfel, neajunsul conţinutului de fluor în apa potabilă aduce la
stricarea dinţilor. Florul apei potabile acordă la fel influenţă şi asupra
procesului calcificării oaselor.
Conţinutul diferitelor substanţe
chimice şi ingrediente în apa potabilă, concentraţiei cărora se consideră
inofensivă pentru organismul omului.
Între substanţele chimice descoperite
în apele potabile se pot întâlni substanţe care în concentraţii nu prea mari
schimb proprietăţile apei organoleoptice (miros, gust, şi altele). Cele mai des
organoleptice proprietăţii apei schimbă conţinutul în ea a substanţelor chimice
(sărurile mineralizaţiei totale, fier, mangan, zinc) întreprinderile ce
murdăresc bazinele de apă.
Concentraţiile în apă a diferitor
ingrediente şi substanţe care asigură favorabilitatea proprietăţilor
organoleptice a apei.
Concentraţiile inofensive a
substanţelor chimice şi ingrediente (naturale şi adăugate în procesul
adăugării) în apa potabilă.
Concentraţia ingredientelor şi
substanţelor, conţinute în apa naturală sau adăugate în ea în procesul
prelucrării, până la atingerea favorabilă (organoleptice) proprietăţii apei.
Pentru proprietatea organoleptică a apei, fără indicatori, există la fel şi
normative pe duritatea apei, calcularea sumei miligramelor echivalente
ionilor-calciului şi manganului, conţinutul într-un litru de apă. 1 mg-echiv
corespunde conţinutului 20,04 mg/l calciu sau 12,16 mg/l mangan. Duritatea apei
potabile nu trebuie să depăşească 7,0 mg-echiv. şi pH în limitele de 6,5-9,0.
La întreţinerea în apă totodată a
clorului, sulfului, manganului, zincului acţionează legea sumei, sensul căreia
constă în, că suma concentraţiilor, exprimată în părţi de la permiterea maximă
a concentraţiei fiecărei substanţe, nu trebuie să depăşească 1. În aspectul
general sumaţia se înscrie astfel:
_EMBED Unknown___
aici Ci, Cj, Ck,
- concentraţia actuală substanţelor dăunătoare pe fiecare ingredient, mg/l, NDKi,
NDKj, NDKk, concentraţiile maxime admise pentru fiecare
ingredient, mg/l
3.4.3. Normativul apelor gospodăreşti folosite
Resursele de apă
Necesitatea fiziologică a omului în apă, care se
introduce în organism cu băutură şi mâncare, în funcţie de condiţiile climatice
constituie 3-6 l în 24 ore. Pentru necesităţile sociale sanitare a omului,
trebuie cu mult mai multă apă.
Nivelul de folosire a apei (în l pe 1 locuitor în 24
de ore) în măsura cunoscută se determină nivelul culturii sanitare în
localităţile populate.
Normativele întrebuinţării apei potabile în gospodării
Din tabelul 3.7 rezultă, că numai prin nivelul
suficient folosit de apă, care aprovizionează sistemele centralizate de
îndepărtare a deşeurilor cu ajutorul canalizărilor. Dar în cazul acestora, omul
intră în contrazicere: dintr-o parte ele îmbunătăţeşte condiţiile igienice
construcţiilor locuibile, dar din altă parte murdăreşte mediul înconjurător, în
special râurile şi bazinele de apă. De aceea pentru păzirea mediului
înconjurător e necesar de prevăzut canalizările şi nu-i permite aruncarea apei
murdare în afara lor.
Tabelul
3.7.Normativele gospodăreşti – folosirii apei potabile
Nr. p/p_Nivelul de
îmbunătăţire a localităţii cu construcţii locatabile_Consumarea apei pe 1 om,
l/24 ore (aproximativ pe un an)__1_Clădire cu canalizare şi sisteme
centralizată cu apă caldă_275-400__2_Clădire cu canalizare, cu băi şi cu
încălzire de apă, ce lucrează pe gaz_180-230__3_Clădire cu canalizare, cu băi
şi cu încălzire de apă ce lucrează pe combustibil tare_150-180__4_Clădire cu
canalizare internă (fără băi)_125-150__5_Clădire cu folosire de apă de la
rezervoare de apă (fără canalizare)_30-50__
În puterea întrebuinţării largi a apei în industriile
şi în gospodăriile săteşti, la fel şi creşterea rapidă a folosirii apei, în
faţa omenirii a apărut o nouă problemă – lupta cu epuizarea şi murdărirea
resurselor de apă a planetei.
În ideile de resurse de apă intră apele utile, în care
intră râurile, lacurile mările, oceanele, apele subterane, gheaţa de munte şi
gheţarii polari, aburii atmosferici.
Cantitatea resurselor de apă rezultă
din resursele stabile diferitelor părţi a hidrosferei.
Tabelul 3.1. Compoziţia chimică a
aerului atmosferic uscat la suprafaţa pământului.
No_Denumirea
gazului_Volumul concentraţiei %_Masa
moleculară__1_Azot_78,084_28,0134__2_Oxigen_20,9476_31,998__3_Argon_0,934_39,978__4_Gaz
carbonic_0,0314_44,0095__5_Neon_0,001818_20,179__6_Heliu_0,000524_4,0026__7_Metan_0,000_16,0403__8_Cripton_0,000114_83,80__9_Hidrogen_0,00005_2,1594__10_Protoxid
de azot_0,0005_44,0128__11_Xenon_0,0000087_131,30__12_Bioxid de
sulf_0-0,0001_64,0628__13_Ozon_0-0,000007 vara
0-0,00002 iarna_47,9982__14_Bioxid de
azot_0-0,000002_46,0055__15_Amoniac_Urme_17,03061__16_Oxid carbonic_În aerul
oraşului până la 0,000008_253,8088__17_Vapori de apă_2*10-5___17a_În
Antarctida_3,0___17b_La Tropice____
Tabelul 3.2. Rezervele apei
Universului
No P/P_Denumirea obiectelor_Teritoriul răspândirii
mil km2_Volumul mii km3_Procente în rezervele lumii
%______De la rezervele totale_De la rezervele de apă dulce__********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************_2_Apele
subterane_34,8_23400_1,7_-__3_Apele subterane
dulci_-_10530_0,76_30,1__4_Umiditatea solului_82,0_16,5_0,001_0,05__5_Gheţarii
şi omăturile permanente_16,2_24064_1,74_68,7__6_Gheţarii
subterani_21,0_300_0,022_0,86_********************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************vertalt_
Comentarii
Trimiteți un comentariu