Treceți la conținutul principal

Razboiul de 30 de ani


                   Războiul de 30 de ani începe cu rebeliunea Cehilor împotriva opresiunii Austriei condusa de Habsburgi , in anul 1618 ,  cind tensiunea atinge cote maxime . LIGA CATOLICA , o alianţa militară formata in anul 1609 , declara război Cehilor . Liga catolica este compusa din Principatele catolice Germane , Austria si Spania . La începutul războiului cehii cistiga numeroase batalii si cucereşte pina si suburbiile Vienei . Totuşi Liga Catolica reuseste sa-si regrupeze fotele si sa i-i dea o replica distrugătoare Cehiei .
                   In anul 1620armata ceha a fost spulberata in bătălia de la Muntele Alb . Toate aceste evenimente dau un semnal Europei Protestante de a se implica in război . In anul 1625 Anglia , Olanda si Danemarca impun rezistenta Ligii Catolice . Franta vechi oponent si rival al Dinastiei Habsburgilor , finanteaza abundent forţele protestante . In acest război este antrenata aproape toata Europa . Liga Catolica distruge forta Daneza iar Anglia si Olanda nu se pot împotrivi Uniunii Catolice deoarece armatele lor sunt mici si fara o organizare prea buna .
                   Franta este inspaimintata de pericolul iminent al invaziei inamice . Cardinalul Richelieu reuseste sa îndepărteze de tara sa acest dezastru . El realizează o alianţa cu regele Suediei Gustav Adolf . Richelieu plateste 1 000 000 de livre anual pentru eliberarea armata a Germanei . In anul 1630 Gustav Adolf initiaza o ofensiva . In primăvara anului 1631 ocupa tot Pommeronul iar in luna septembrie a aceluiaşi an suedezii reportează o glorioasa victorie in bătălia de la Breitenfeld si toata Germania de nord este in miimile lor . In anul 1632 , in luna noiembrie , armata suedeza zdrobeşte forta armata a Ligii Catolice la Lutzen .
                   Talentat conducător si reformator , militar si comandant militar , regele Suediei Gustav Adolf a fost învins la Nordlingen in anul 1634. In aceste circumstanţe Franta nu are alta şansa decit sa declare război Austriei, fiind susţinuta de Olanda Mantua Savoia si Venetia . La început ea i-si apăra teritoriile împotriva unei invazii , dar pe parcurs ,Armata adoptind tehnici de lupta mai bune si crescind numeric , paseste pe teritoriile inamice . In luna mai a anului 1643 Franta învinge armata spaniola in bătălia de la Rocroi si in anul 1648 războiul se termina prin tratatul de la Westfalia . Împăratul Sfintului Imperiu Roman Germanic este constrins  sa semneze tratatul . In tratat  Dinastia




Habsburgilor se obliga sa accepte ca statele germanice din Sfintul Imperiu se guvernează intr-un mod inca mai independent decit înainte de războiul de 30 de ani .
                   La începutul secolului al  XVII ea armata franceza nu era numeroasa si nici pe departe bine pregătita pentru a se apăra si de aceea luptele erau duse de mercenari . Cardinalul Richelieu a fost cel care a lansat dezvoltarea unei armate naţionale . In anul 1640 Franta avea o armata compusa din 150 000 de unitati de  infanterie si 30 000 de unitati de cavalerie . cel care a supravegheat formarea armatei naţionale a fost Michel Le Telieu , care mai tirziu , in anul 1643 a fost promovat in fruntea Ministerului Apărării Armate . El a stabilit un număr de intendenţi civili care trebuiau sa fie atasati pe linga comandamentul ofiţerilor . nichel Le Telieu a reuşit sa finanţeze armata , sa o aprovizioneze cu alimente si imbracaminte , sa realizeze fortificaţii si chiar si spitale si tribunale militare . Aprovizionarea cu produse alimentare nu se făcea prin comenzi ci s-au construit magazine speciale pentru aceasta destinaţie . UN dezavantaj major al trupelor armate naţionale îl reprezenta modul si mijloacele de deplasare , lucru de o mare importanta in operaţiunile strategice . Di rindul soldaţilor se alegeau viitorii ofiteri , care erau supuşi unor pregătiri mai intense si complexe . Destinul ofiţerilor era strins legat de cel al monarhului . Ceea ce Le Tielieu a început , fiul sau , Marchizul de Luvuas  a continuat . Ajutata de priceperea si indirjirea unor oameni cu pricepere Franta a intrat in posesia unei armate dintre cele mai mari si mai bine pregătite , armata ce era capabila sa urce pe scara dominaţiei in Europa .Franta a dus o politica coloniala continua .
                   Evenimentele istorice ale rozboiului de 30 de ani au fost :
1.     Bătălia de la Muntele Alb
2.     Bătălia de la Breitenfeld
3.     Bătălia de la Luzen
4.     Bătălia de la Merlingen
5.     Bătălia de la Wistock
Tehnici de razboi : baza trupelor de infanterie a secolului al XVII lea era creata de soldaţi care aveau in dotare arme de foc numite muschete , lăncii iar pe cap aveau coifuri metalice pentru protecţie . o muscheta avea putere destula pentru a deteriora armura cavalerilor . Baioneta a fost inventata in Franta in anul 1640 si a fost introdusa in dotarea armatei in anul 1699 . In anul 1782 fraţii Montgolfier au inventat un balon de hirtie capabil sa se ridice de la sol , atunci cind era umplut cu aer cald .  Cu ajutorul lui




s-a rezolvat problema majora a mobilitatii armatei naţionale , el folosindu-se la transportul prafului explozibil al tunurilor in timpul campaniilor militare .
          BATALIA DE LA WHITE MOUNTAIN
                   8 noiembrie 1620
                   Războiul Boemian a durat aproape trei ani fara a se ajunge la un punct decisiv . Slovacii reprezentau naţiunea cu cel mai mare număr de soldaţi in armata acestei forte . Ducele de Bavaria a insistat in luarea supremaţiei si a deplasării direct la Praga . Armata a fost condusa spre Praga de comandantul Bukois . Armata slovaca a încercat sa-si blocheze inamicul in poziţii cit mai defavorabile , alegind pentru ea cele mai bune poziţii de lupta . In aceasta batalie au luptat 28 000 de soldaţi din partea Alianţei Catolice împotriva a 22 000 de soldaţi slovaci . După doua ore de lupte crincene bătălia s-a soldat cu victoria imperiului . Foarte multe alta nationalitati s-au aflat pe baricadele celor doua armate care s-au înfruntat . De partea slovacilor au fost austriecii, ungarii si olandezii iar de partea Uniunii Catolice au fost germanii , polonezii , spaniolii si italienii .
          BATALIA DE LA BREITENFELD
                   17 SEPTEMBRIE 1631
                   A durat un an si trei luni pina la lupta decisiva . Armata suedeza- saxoniana număra 39 000 de soldaţi cu 75 de tunuri iar ceea a Imperiului 26 000 de soldaţi si 26 de tunuri . Thylly a sperat ca numărul mai mic de soldaţi din armata sa , fata de cel al lui Gustav Adolf va fi compensat de calitatea trupelor sale . Pornind din Leipzig , Thylly i-si pozitioneaza armata in vale in partea dreapta a oraşului Breitenfeld la doi kilometri de piriul Loberbach . Armata suedeza traversează piriul si ataca . Destul de repede trupele Imperiului au fost infrinte . Grav rănit aproape pe moarte Thylly se retrage la Galle iar armata care a fost capturata a trecut de partea suedezilor .
          BATALIA DE LA LUZEN
          16 noiembrie 1632
                   Valenstein invadează Saxonia si pune cucerire pe Lepzig . Pentru a-l obliga sa-si paraseasca poziţia Gustav Adolf ocupa o poziţie buna pe riul Saale la nord de Hammburg , in aşa fel incit Valenstein hotaraste sa-si duca trupele in tabăra de iarna din oraşele saxone ne îndrăznind sa atace . Gustav Adolf urmărind mişcarea ataca imediat . După ce şapte zile in sir cele doua armate s-au înfruntat , Valenstein ocupa o poziţie defensiva aproape de oraşul Lutzen . Armata lui Gustav Adolf număra 16 300 de soldaţi cu 21 de tunuri iar cea a lui Valenstein 12 000 de soldaţi si 60 de tunuri . Numărul mai



mare de soldaţi si calitatea armatei suedeze , fata de cea a lui Valenstein i-a făcut pe suedezi victorioşi . 
          BATALIA DE LA NERLINGER
                   27 august 1634
                   După uciderea lui Valenstien , in anul 1634 , armata regelui Ferdinand , sub comanda lui Gallas a luat cu asalt Douna . De ce a permis Suedia Uniunii Catolice sa ia aşa uşor unul dintre cele mai importante oraşe protestante ?
                   Stabilindu-si tabăra linga Bapfurgen ( la 10 km de Nerlingen ) si primind întăriri , a hotarit sa se apropie de asediatori si sa ocupe o poziţie  strategica pe drumul de legătura dintre Ulm si Nerlinger . datorita amplasării inspirate a armatei Suedia a putut sa se aprovizioneze si in acelaşi timp sa împiedice aprovizionarea inamicilor . Albuch a luat trupele imperiale in timpul luptelor desfasurate numai pe timpul nopţii . Spre dimineaţa Gorn a încercat sa ocupe Albuch , dar a eşuat , in fata superioritatii trupelor oponente . Vazind ca nu este posibila ocuparea Albuchului , se decide sa se retragă sub acoperirea cavaleriei dar armata imperiala contraataca . Armata protestanta se transforma intr-o masa de oameni dazorientati , infanteria fiind distrusa si Gorn luat ostatic .
          BATALIA DE LA VITTSTOCK
          4 octombrie 1636
                   In vara anului 1636 trupele imperiului unite cu cele ale saxonilor reuşesc sa ocupe Magdeburg . In nordul oraşului aproape de Werben trupele suedeze i-si stabilesc tabăra sub comanda lui Banner . Banner deţinea o armata compusa din 16 000 de soldaţi cu care încearcă o invazie a Saxonei in timp ce aliaţii îl forteaza sa se retragă . Aceasta batalie a fost cea mai singeroasa si crincena din istoria lumii . Soldaţii inamici in număr de 22 000 sunt flancaţi pe doua direcţii  si Baner in urma strategiei aplicate iese victorios in ciuda superioritatii numerice a inamicului sau .
                   Datorita  pericolului ce la reprezentat pentru Franta invazia Uniunii Catolice armata naţionala a suferit mari trnsformari definitivindu-se si o legislaţie in favoarea ei . Cardinalul Richelieu a fost primul care a acordat o importanta majora formarii unei armate naţionale ajutind la trnsformarea statului feudal .
                   Războiul a fost devastator pentru toate tarile implicate . In acel moment părea imposibil ca armatele franceze sa elibereze teritoriile ocupate . In acea perioada au avut loc multe acte de eroism care au întărit moralul si poziţia trupelor franceze . Astfel putem exemplifica cazul Turenne , care cu un număr foarte mic de ostaşi a cucerit o


fortareata foarte bine apărata la Lamot de trupele mult mai numeroase ale armatei imperiale . pentru aceasta acţiune i sa acordat gradul de maior-general .
                   In Franta secolului al XVII lea in timpul războiului de 30 de ani sa realizat un nou mod de guvernare „monarhia absoluta”.Cardinalul Richelieu stringe toata puterea in mina regelui obligind nobilimea sa se supună . 


   

Comentarii